|

Ο Gabe Newell μιλάει για το VAC και την εμπιστοσύνη στην Valve

Πριν από 2 ημέρες εμφανίστηκε ένα νήμα στο reddit το οποίο ισχυρίζονταν ότι το VAC (Valve anti-cheat) κατασκόπευε τους χρήστες του διαβάζοντας και στέλνοντας πίσω στη Valve μια λίστα με τα domains που επισκεπτόντουσαν.

Ο CEO της Valve Gabe Newell απάντησε στην κοινότητα και ξεκαθάρισε το πεδίο απαντώντας στους παραπάνω ισχυρισμούς. Ας πούμε αρχικά ότι όπως θα εξηγήσουμε και παρακάτω, το VAC δεν κατασκοπεύει τους χρήστες του και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Το πρόβλημα όπως εξηγεί ο Gabe, ξεκίνησε από τα εκατοντάδες διαφορετικά cheats που υπάρχουν για το Counter Strike: Global Offensive. Πιο αναλυτικά, επειδή οι προγραμματιστές που δημιουργούν/σαν αυτά τα εργαλεία (cheats/hacks) δυσκολεύονται να κάνουν αυτούς που τα χρησιμοποιούν/σαν να πληρώσουν για αυτά, άρχισαν να δημιουργούν DRM και Anti Cheat κώδικα για τα Cheats τους. Αυτά τα cheats λοιπόν, επικοινωνούσαν με έναν DRM server για να επικυρώσουν ότι ο χρήστης όντως πλήρωσε για το Cheat.

Το παραπάνω είναι ο λόγος για το νήμα που δημιουργήθηκε στο reddit λέγοντας ότι το VAC μας κατασκοπεύει. Αυτό που κάνει το VAC, ανάμεσα σε άλλα είναι να ελέγχει για τέτοια Cheats. Εάν ανιχνεύσει κάτι τέτοιο, ψάχνει να βρει με ποιόν Cheat DRM server έγινε αυτή η επικοινωνία ψάχνοντας στην DNS Cache του χρήστη για τον DRM server, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ο χρήστης χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένο Cheat. Εάν βρεθεί λοιπόν ένα τέτοιο cheat, hashes που ταίριαζαν στις DNS εγγραφές (entries) στέλνονταν στους VAC servers. Μετά από έναν διπλό έλεγχο, ο client που χρησιμοποίησε το Cheat σημειωνόταν για μελλοντικό ban. Ως αποτέλεσμα, 570 “κλέφτες” έλαβαν ban.

Έτσι λοιπόν έγινε ξεκάθαρο ότι το VAC όταν ψάχνει για τέτοια Cheats, κοιτάει μόνο για το Domain του εκάστοτε DRM server και σε καμία περίπτωση δεν στέλνει πίσω στη Valve μια λίστα με το ιστορικό περιήγησης σας.

Συνήθως η Valve αποφεύγει να μιλάει για το VAC γιατί έτσι κάνει δυσκολότερη τη δημιουργία cheats που περνάνε απαρατήρητα, όμως αυτή τη φορά, ο Gabe Newell αποφάσισε να μιλήσει λεπτομερώς για το ζήτημα για να καθησυχάσει τους χρήστες της υπηρεσίας λέγοντας:

Our response is to make it clear what we were actually doing and why with enough transparency that people can make their own judgements as to whether or not we are trustworthy.

Δηλαδή, με αρκετή διαφάνεια ας κρίνουν οι χρήστες αν είμαστε έμπιστοι ή όχι, λέγοντας στο τέλος πως προσπαθούμε πολύ σκληρά για αποκτήσουμε και να κρατήσουμε την εμπιστοσύνη σας.

We try really hard to earn and keep your trust.

Τέλος καλά όλα καλά, όμως θα μπορούσαμε να λάβουμε μια τόσο ειλικρινή απάντηση σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, ειδικά στις μέρες μας από άλλες εταιρίες;

Πηγή

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *