How to: απενεργοποιήσετε τη συλλογή δεδομένων στα Windows 10

Τα Windows 10 είναι εδώ και μερικές μέρες επίσημα και αφού τα δοκίμασα για μερικές μέρες, μπορώ να πως ότι είμαι απόλυτα ευχαριστημένος όσον αφορά την απόδοση του λειτουργικού. Όσοι όμως είναι λίγο προσεκτικοί για το τι βάζουν στον υπολογιστή τους είδαν ότι υπάρχουν ένα σωρό επιλογές που αφορούν τη συλλογή προσωπικών δεδομένων οι οποίες είναι εξαρχής ενεργοποιημένες.

Επειδή μερικοί μπορεί να τρομάξατε και να ανησυχείτε λίγο, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι όλα άσπρο/μαύρο. Πχ, εάν θες να χρησιμοποιήσεις την Cortana, είναι αναγκαίο να μοιραστείς μαζί της κάποια δεδομένα διότι αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και να σου προσφέρει προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης.

Ας αρχίσουμε λοιπόν από το μηδέν. Όταν ξεκινήσετε τη διαδικασία εγκατάστασης των Windows 10, θα βρείτε δύο επιλογές, custom και express settings για το install. Αν διαλέξατε express settings, τότε πολλές επιλογές όπως ο διαμοιρασμός της τοποθεσίας σας ή η αποστολή δεδομένων συγγραφής κειμένου, ομιλίας, επαφών, ημερολογίου κ.α, είναι εξ ορισμού ανοικτές. Δεν υπάρχει μεγάλος λόγος ανησυχίας όμως, αφού σας δίνεται η επιλογή να τις απενεργοποιήσετε αργότερα. Σχεδόν όλες αυτές τις ρυθμίσεις θα τις βρείτε στο Settings > Privacy, εκτός από το Wi-Fi Sense το οποίο μπορείτε να βρείτε στο Settings > Network & Internet > Wi-Fi, αν έχετε Wi-Fi adapter φυσικά. Γενικά, προτείνω να κοιτάξετε με προσοχή τις ρυθμίσεις στο Settings > Privacy.

Αν δεν τα έχετε εγκαταστήσει ακόμα και θα το κάνετε στο μέλλον, διαλέξτε custom, όπως και πρέπει πάντα να κάνει κανείς ειδικά στην προκειμένη περίπτωση αφού δεν εγκαθιστούμε ένα απλό πρόγραμμα αλλά ολόκληρο λειτουργικό, τότε προτείνω να τα βάλετε όλα στο off, η αν χρειάζεστε κάτι, το αφήνετε ανοικτό, δική σας επιλογή. Επίσης για ακόμα πιο ενισχυμένο privacy, κάντε local λογαριασμό χρήστη αντί για να συνδεθείτε με το microsoft account σας

Ας περάσουμε όμως σε κάπως πιο power user ρυθμίσεις.

  • Στο Privacy > Feedback διαλέγουμε Never στο πρώτο κουτί και Basic στο δεύτερο.
  • Στο Settings > Update and Security > Advanced Options > Choose how updates are delivered κλείνετε το πρώτο switch και βάζετε notify to schedule restart. (Κλείνετε και το p2p update sharing και από εδώ)
  • Απενεργοποιήστε την Cortana αν δεν είναι ήδη κλειστή λόγω region ψάχνοντας Cortana στο search bar ή start menu και διαλέγοντας off στα switches – το ίδιο κάνετε και για το Online Search εκτός και αν δεν το υποστηρίζει επίσης το region.

Περνάμε στο τρίτο και πιο πολύπλοκο μέρος του οδηγού. Εδώ θα πειράξουμε το Registry, μεταξύ άλλων, για να κλείσουμε διάφορα settings όπως το Telemetry, OneDrive, κ άλλα. Αρχικά ανοίγουμε ένα command line πατώντας το πλήκτρο Win + R μαζί και αφού γράψουμε cmd πατάμε enter.

Πριν διαγράψουμε τα παρακάτω services καλό είναι να πούμε ότι η λειτουργία τους έχει να κάνει με Feedback για Diagnostics και η διαγραφή τους μπορεί να θεωρηθεί κάπως overkill αφού μπορείτε απλώς να τις απενεργοποιήσετε.

  • sc delete DiagTrack
  • sc delete dmwappushservice
  • echo “” > C:\ProgramData\Microsoft\Diagnosis\ETLLogs\AutoLogger\AutoLogger-Diagtrack-Listener.etl (Αυτή η εντολή περνάει “κενό” στο αρχείο αυτό)

Έπειτα, περνάμε στο Group Policy editor (Group Policy editor έχουν μόνο οι pro και μετά εκδόσεις) γράφοντας gpedit.msc στο command run (Win key + R) και πατώντας enter. Εδώ θα κάνουμε τις εξής αλλαγές:

  • Πηγαίνουμε στο Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Data Collection and Preview Builds, ανοίγουμε με διπλό κλικ το Allow Telemetry, το ρυθμίζουμε στο Disabled και πατάμε apply.
  • Μετά πάμε στο Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > OneDrive, ανοίγουμε το Prevent the usage of OneDrive for file storage, το ρυθμίζουμε στο Enabled και πατάμε apply. *Προσοχή! Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το OneDrive τότε προσπεράστε αυτό το βήμα.*
  • Τέλος, πάμε στο Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Windows Defender και ανοίγουμε το Turn Off Windows Defender, διαλέγουμε το Enabled και πατάμε apply. *Προσοχή* Αν το κάνετε αυτό καλό είναι να εγκαταστήσετε ένα εναλλακτικό AntiVirus όπως το Avast, AVG, Avira κτλ. Μην αφήσετε τον υπολογιστή σας απροστάτευτο.

Τέλος ανοίγουμε το Registry γράφοντας regedit στο run (Win Key + R) και αφού βρούμε το HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\DataCollection ανοίγουμε το AllowTelemetry και αλλάζουμε την τιμή του σε 0 από 1.

Αν θέλετε να το τραβήξετε όσο πιο μακρυά πάει, μπορείτε πειράζοντας το hosts file των Windows να μπλοκάρετε την αποστολή δεδομένων προς πολλές διευθύνσεις της Microsoft. Μπορείτε να δείτε τη λίστα με τις διευθύνσεις εδώ και να τις χρησιμοποιήσετε με δική σας ευθύνη.

Ως επίλογο του οδηγού θέλω να πω ότι τα παραπάνω δεν είναι απαραίτητα για όλους. Έγραψα και για την πιο ακραία ρύθμιση που μπορείτε να κάνετε για να τους καλύψω όλους, όμως καλό είναι πάντα να διαβάζετε προσεκτικά ποια από αυτά θέλετε να απενεργοποιήσετε και να μην αρχίσετε τυφλά να αφαιρείτε features. Άλλωστε όπως είπαμε και παραπάνω, μερικά από αυτά είναι απαραίτητα αν θέλετε τα Windows 10 να σας προσφέρουν την καλύτερη δυνατή και προσωποποιημένη εμπειρία. Ενημερωθείτε για να μπορείτε να κάνετε συνειδητά τις επιλογές σας. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία κάντε ένα σχόλιο για να σας βοηθήσω.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *